Do tega trenutka smo prejeli

8126

glasov podpore v papirnati obliki in preko obrazca na tej strani

STOP Vzajemni: jaz zate, Vzajemna zase

24, 3 milijonov evrov našega denarja, denarja zavarovancev, ki vsak mesec plačujemo Vzajemni, danes leži v zakladnici Vzajemne. Milijone, ki so se nabrali z našim denarjem, želi uprava Vzajemne spraviti v svoje »zlate rezerve«. Pozivamo naše zastopnike Vzajemne, da glasujejo PROTI takšnemu sklepu in podpro sklep: 24,3 milijone naj Vzajemna porabi IZKJUČNO za poračun premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja! Tako bo vsakemu zavarovancu vrnjenih najmanj 27 evrov!


JAVNI POZIV

Spoštovana zastopnica, spoštovani zastopnik skupščine Vzajemne!

V luči sklica 23. Skupščine Vzajemne, D.V.Z., ki v gradivu pod šesto točko dnevnega reda daje na glasovanje predlog sklepa: »Rezerve, oblikovane iz polovice pozitivnega izida dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, ki so na dan 30. september 2013 znašale 24.308.603,06 evrov, se prenesejo v varnostne rezerve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in se namenijo za izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja« vas zavoljo interesa zavarovancev pozivamo, da glasujete PROTI omenjenemu sklepu.

Vzajemna, ki je ustanovljena zaradi ljudi in njenih lastnikov - zavarovancev, mora delovati izključno v njihovo korist, izvajanje sistema dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa je v JAVNEM INTERESU, saj nezavarovanost v sistemu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja posameznika obremeni z visokimi zneski doplačevanja praktično vseh zdravstvenih storitev.

Vzajemna bi morala pri sprejemanju odločitev v največji meri ščititi koristi zavarovancev, ne pa da želi s sklepom skupščine presežke kanalizirati v svoje zlate rezerve. Obrazložitev, da je 24.308.603,06 evrov namenjenih izvajanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja drži le deloma, kajti tako praksa kot tudi način izvajanja storitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kažeta, da si zavarovalnica s tem predvsem krepi svojo lastno kapitalsko ustreznost.

Plačilo mesečnih položnic za dopolnilno zdravstveno zavarovanje tako postaja »rentno varčevanje« v korist Vzajemne, ne pa vplačilo za neposredno izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Zavedamo se obveznosti zavarovalnic, ki izhajajo iz direktive »Solventnost II«, vendar to ne opravičuje naglega prilivanja presežkov iz preteklih let v kapital. Po našem prepričanju je treba zahteve po povečanju kapitalske ustreznosti uresničevati iz drugih virov zavarovalnice napr. tekočih dobičkov, nikakor pa ne iz namensko zbranih sredstev zavarovancev preteklih let.

Vzajemna, ki je bila 1. novembra 1999 ustanovljena s prenosom prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pa z zakladniško logiko v vse večji meri postaja družba, ki na krilih sistema na račun našega denarja kuje milijonske dobičke ter jih pospravlja v svojo zakladnico.


Tako ima družba že danes visoke kapitalske rezerve in tekoče dobičke, nastale predvsem na račun premij, ki jih mesečno plačujemo zavarovanci.

Menimo, da je najboljša in hkrati tudi najbolj pravična rešitev, da se presežek porabi v obliki enkratnega ali obročnega znižanja premij.

Verjamemo in pričakujemo, da boste ravnali v korist zavarovancev in zato glasovali PROTI omenjenemu sklepu, PROTI kapitalskim apetitom zavarovalnice, spretno skritimi pod masko varnostnih rezerv. Hkrati vas pozivamo, da predlagate in izglasujete sklep:

»Rezerve, oblikovane iz polovice pozitivnega izida dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, ki so na dan 30. september 2013 znašale 24.308.603,06 evrov, se v celoti namenijo članom družbe iz naslova sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kot dobropis premije za to zavarovanje«.15. junij 2014|Uredništvo|ObvestilaSe strinjate? Se ne strinjate? Bi radi kaj dodali?

Vsako vaše mnenje je dobrodošlo - napišite ga!

Zadnje objave


Čigav fevd je zdravstvo?
26.1.2016, Obvestila - V zadnjem letu se je v slovenskem prostoru zaostrila retorika med zagovorniki neoliberalnega pristopa preoblikovanja javnega zdravstvenega sistema, ki ga predstavljajo predvsem vodstva zdravniških organizacij v povezavi s kapitalskimi interesi zavarovalniških lobijev in proizvajalci oziroma...

Voščilo
24.12.2014, Obvestila - Prijetne praznike, sreče, zdravja, zadovoljstva in uspehov v prihajajočem letu 2015 voščimo vsem članicam in članom ter somišljenikom na skupni poti pri varovanju človekovih pravic in vrednot ter iskanju rešitev za lepši in prijaznejši jutri.

24.6.2014 - Okrogla miza o javnem zdravstvu v Kranju
16.6.2014, Obvestila - Inštitut za delavske študije skupaj z Mestno knjižnico Kranj vabi na okroglo mizo o javnem zdravstvu, ki bo potekala v torek, 24. junija 2014, z začetkom ob 19. uri v prostorih Mestne knjižnice Kranj na Gregorčičevi ulici 1.

Moralna vizija je en temeljnih kamnov družbene prenove za zdravo družbo
15.6.2014, Iz medijev - Ko sem pred kratkim poslušal tri nekdanje ministre za zdravje in direktorja ZZZS, kako so razpravljali o krizi v zdravstvenem sistemu (ZS), sem dobil odgovor, zakaj je ZS v popolni krizi. Preprosto povedano je izvir vzrokov za krizo kader, ki smo ga imeli, žal ga še vedno imamo, na vrhu...

Vabilo na drugo tiskovno konferenco
21.4.2014, Obvestila - Koalicija za ohranitev javnega zdravstvenega sistema vas vljudno vabi na drugo tiskovno konferenco, ki bo v sredo, 23. aprila 2014, ob 10:30 v sejni dvorani KSJSS v 2. nadstropju Doma sindikatov na Dalmatinovi 4 v Ljubljani.