Do tega trenutka smo prejeli

8126

glasov podpore v papirnati obliki in preko obrazca na tej strani

24.6.2014 - Okrogla miza o javnem zdravstvu v Kranju

Inštitut za delavske študije skupaj z Mestno knjižnico Kranj vabi na okroglo mizo o javnem zdravstvu, ki bo potekala v torek, 24. junija 2014, z začetkom ob 19. uri v prostorih Mestne knjižnice Kranj na Gregorčičevi ulici 1.


Zdravje je ena najpomembnejših človekovih potreb in pravic, zato sistem zdravstva ne more biti prepuščen tržnim nihanjem ali mehanizmom izključevanja glede na razpoložljive dohodke ali premoženje. V nasprotju s tem evropske institucije in vladajoči politiki, ki brez izjeme prisegajo na neoliberalni konsenz, kot zdravilo za gospodarsko krizo priporočajo privatizacijo javnih storitev, med njimi zdravstva.

Okrogla miza bo izpostavila pomen ohranitve javnega zdravstva kot univerzalno dostopne storitve. Zasebni interes grozi, da bo javno zdravstvo razbil na podhranjeni javni in privilegirani zasebni del. Tako bi na eni strani nastal javni sistem z omejenimi storitvami in slabše plačanimi zaposlenimi za tiste prebivalke in prebivalce, ki si ne morejo privoščiti samoplačništva in zasebnih zavarovanj. Na drugi strani pa bi se razvijal zasebni sistem, dostopen zgolj tistim, ki si vse to lahko privoščijo, vključno z najsodobnejšo opremo in najpodjetnejšimi zdravniki. Uporu zoper takšno prihodnost bo posvečena tudi naša okrogla miza.

Sodelujoči:
Dunja Obersnel Kveder, upokojena zdravnica in aktivistka;
Nevenka Lekše, dolgoletna sindikalistka;
Marko Kržan, sociolog.


16. junij 2014|Uredništvo|ObvestilaSe strinjate? Se ne strinjate? Bi radi kaj dodali?

Vsako vaše mnenje je dobrodošlo - napišite ga!

Zadnje objave


Čigav fevd je zdravstvo?
26.1.2016, Obvestila - V zadnjem letu se je v slovenskem prostoru zaostrila retorika med zagovorniki neoliberalnega pristopa preoblikovanja javnega zdravstvenega sistema, ki ga predstavljajo predvsem vodstva zdravniških organizacij v povezavi s kapitalskimi interesi zavarovalniških lobijev in proizvajalci oziroma...

Voščilo
24.12.2014, Obvestila - Prijetne praznike, sreče, zdravja, zadovoljstva in uspehov v prihajajočem letu 2015 voščimo vsem članicam in članom ter somišljenikom na skupni poti pri varovanju človekovih pravic in vrednot ter iskanju rešitev za lepši in prijaznejši jutri.

Moralna vizija je en temeljnih kamnov družbene prenove za zdravo družbo
15.6.2014, Iz medijev - Ko sem pred kratkim poslušal tri nekdanje ministre za zdravje in direktorja ZZZS, kako so razpravljali o krizi v zdravstvenem sistemu (ZS), sem dobil odgovor, zakaj je ZS v popolni krizi. Preprosto povedano je izvir vzrokov za krizo kader, ki smo ga imeli, žal ga še vedno imamo, na vrhu...

STOP Vzajemni: jaz zate, Vzajemna zase
15.6.2014, Obvestila - 24, 3 milijonov evrov našega denarja, denarja zavarovancev, ki vsak mesec plačujemo Vzajemni, danes leži v zakladnici Vzajemne. Milijone, ki so se nabrali z našim denarjem, želi uprava Vzajemne spraviti v svoje »zlate rezerve«. Pozivamo naše zastopnike Vzajemne, da glasujejo PROTI...

Vabilo na drugo tiskovno konferenco
21.4.2014, Obvestila - Koalicija za ohranitev javnega zdravstvenega sistema vas vljudno vabi na drugo tiskovno konferenco, ki bo v sredo, 23. aprila 2014, ob 10:30 v sejni dvorani KSJSS v 2. nadstropju Doma sindikatov na Dalmatinovi 4 v Ljubljani.