Do tega trenutka smo prejeli

8127

glasov podpore v papirnati obliki in preko obrazca na tej strani

Zbiranje podpisov za javno zdravstvo

Koalicija za ohranitev javnega zdravstvenega sistema je začela zbirati podpise državljanov proti njegovi privatizaciji. V javnosti se še naprej pojavljajo ugibanja o odstopu ministrice za zdravje.


"Naj država z zakonom poskrbi za solidaren, dostopen, kakovosten in uspešen javni zdravstveni sistem, v katerem se bo denar porabljal za izboljševanje in krepitev zdravja, in ne za polnjenje žepov zaslužkarjev," je dejala Nevenka Lekše iz Združenja za državljanski nadzor zdravstvenega varstva ZaNas. Združenje je le eno izmed več kot 12 združenj, društev, sindikatov in novoustanovljenih političnih strank, združenih v koalicijo, ki podpise za javni zdravstveni sistem zbira na tej spletni povezavi.

Dušan Plut iz TRS-a je opozoril, da kriza terja povečanje javnih sredstev za javne storitve, saj se Slovenija uvršča med evropske države, katerih državljani največ sredstev za zdravstvo že namenijo iz lastnih žepov.

Na dramatičen porast zasebnih sredstev, ki ga državljani namenjajo zdravstvu, je opozoril tudi Dušan Keber iz Solidarnosti in dejal, da že danes državljani kar 30 odstotkov zdravstvenih storitev plačujejo iz svojih žepov. Treba je povrniti delež financiranja javnega zdravstva čim bližje številki 100, meni Keber. "Poznamo slabosti javnih zdravstvenih sistemov, a boljšega modela ne poznamo. Ni države na svetu, kjer bi uvedba zasebnosti privedla do večje kakovosti in hitrejših storitev," je prepričan nekdanji minister za zdravje.

Pobudniki zbiranja podpisov nameravajo poslancem izročiti peticijo, ki naj bi pokazala, kakšen zdravstveni sistem si državljani želijo. "Terjamo zdravstveno reformo, ki ne bo uveljavljala zasebni, ampak javni interes," je dejala izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lučka Böhm in dodala, da bogati lobiji vladi in poslancem sugerirajo zdravstveno reformo z liberalizacijo zdravstvenih storitev. "Uprli se bomo tržnim silam," napoveduje.

Temu se pridružujejo tudi Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja, Anton Donko iz zveze upokojencev, Violeta Tomič iz Demokratične stranke dela in Luka Mesec iz Iniciative za demokratični socializem. Zadnji se je zavzel za popolno ločitev zasebnega in javnega sistema s postopno ukinitvijo zasebnega sektorja.

Na primerih avstralske in švedske liberalizacije zdravstvenega sistema je zatrdil, da je uvedba zasebnikov privedla do podaljšanja čakalnih vrst, švedski zdravniki pa se dvakrat manj kot evropski ukvarjajo z bolniki. Namesto tega rešujejo ’sodoku’ – podatke vnašajo v računalnik, saj je ob privatizaciji potreben dodatni nadzor, ki terja birokratizacijo, je navedel Mesec.26. marec 2014|Saša Banjanac Lubej|Iz medijevSe strinjate? Se ne strinjate? Bi radi kaj dodali?

Vsako vaše mnenje je dobrodošlo - napišite ga!

Zadnje objave


Čigav fevd je zdravstvo?
26.1.2016, Obvestila - V zadnjem letu se je v slovenskem prostoru zaostrila retorika med zagovorniki neoliberalnega pristopa preoblikovanja javnega zdravstvenega sistema, ki ga predstavljajo predvsem vodstva zdravniških organizacij v povezavi s kapitalskimi interesi zavarovalniških lobijev in proizvajalci oziroma...

Voščilo
24.12.2014, Obvestila - Prijetne praznike, sreče, zdravja, zadovoljstva in uspehov v prihajajočem letu 2015 voščimo vsem članicam in članom ter somišljenikom na skupni poti pri varovanju človekovih pravic in vrednot ter iskanju rešitev za lepši in prijaznejši jutri.

24.6.2014 - Okrogla miza o javnem zdravstvu v Kranju
16.6.2014, Obvestila - Inštitut za delavske študije skupaj z Mestno knjižnico Kranj vabi na okroglo mizo o javnem zdravstvu, ki bo potekala v torek, 24. junija 2014, z začetkom ob 19. uri v prostorih Mestne knjižnice Kranj na Gregorčičevi ulici 1.

Moralna vizija je en temeljnih kamnov družbene prenove za zdravo družbo
15.6.2014, Iz medijev - Ko sem pred kratkim poslušal tri nekdanje ministre za zdravje in direktorja ZZZS, kako so razpravljali o krizi v zdravstvenem sistemu (ZS), sem dobil odgovor, zakaj je ZS v popolni krizi. Preprosto povedano je izvir vzrokov za krizo kader, ki smo ga imeli, žal ga še vedno imamo, na vrhu...

STOP Vzajemni: jaz zate, Vzajemna zase
15.6.2014, Obvestila - 24, 3 milijonov evrov našega denarja, denarja zavarovancev, ki vsak mesec plačujemo Vzajemni, danes leži v zakladnici Vzajemne. Milijone, ki so se nabrali z našim denarjem, želi uprava Vzajemne spraviti v svoje »zlate rezerve«. Pozivamo naše zastopnike Vzajemne, da glasujejo PROTI...